SIP paneli

U doba tehnologije i sve većoj upotrebi suvremenih metoda gradnje, građevinski materijal SIP (structural insulated panel) nastao je baš zbog potrebe za brzom i kvalitetnom gradnjom kuća i drugih objekata, koji nudi mnoge prednosti u odnosu na tradicioalnu vrste gradnje. Prvi počeli otkrivanja SIP-a pojavljuju se još 1930-ih  u Kanadi i Sjevernoj Americi, zatim 1973. godine nakon naftne krize pojavljuju se diljem Europe, dok su 1980. godine razvijene prve orjentirane ploče s nitima (OSB) rezultirale proizvodnjom SIP-ova kakve danas poznajemo. Gledajući povijest strukturno izolariranih ploča, prateći zahtjeve tržišta i u svom proizvodnom pogonu započeli smo proizvodnju vlastitih SIP-ova i tako 2017. godine postali prvi hrvatski proizvođač, a danas još uvijek jedini proizvođač dekorativnog panela u Hrvatskoj.

Što je SIP panel?

Za razliku od ostalih sistema montažne gradnje, SIP ima iznimnu čvrstoću, žilavost, elastičnost i minimalnu zračnu propusnost konstrukcije. Ubraja se među najbolje izolacijske sustave gradnje (jer ne dopuštaju prodiranje vjetra i vlage u sami objekt) koji smanjuju potrošnju energije pa su dobili visoke ocjene prilikom strukturnih ispitivanja na udar vjetra i potrese. Gradnja SIP-om je brža za 70% u odnosu na tradicionalnu gradnju te omogućava montažu objekta na nepristupačnim terenima. Mogu se izraditi u različitim debljinama pa se tako i sami objekt može modulirati prema tome želi li se dobiti objekt za stanovanje tijekom cijele godine ili samo sezonski.

Zahvaljujući izolacijskoj jezgri stiropora, drvenoj konstrukciji i OSB ploči, iznimno su adekvatni za primjenu u različitim klimatskim uvjetima i na različitim objektima – montažnim kućama, ugostiteljskim i trgovačkim objektima i garažama.

Paneli se sastoje od izolacijske jezgre stiropora, drvene konstrukcije i OSB-3-ploča. Kombinacija materijala omogućuje primjenu panela na različitim klimatskim uvjetima te se mogu koristiti za različite namjene – izgradnju zidova, krovova i  podova za poslovne prostore.

Svaki SIP panel ima kanalice za elektro instalacije (ušteda unutarnjeg prostora) i  na taj način se provođenje kablova vrši unutar panela, dok se instalacije vode rade nadgradnim sistemom.

Prednosti gradnje SIP panela

 • visokokvalitetna toplinska izolacija – kuće takvog materijala su nekoliko puta toplije od „klasičnih“, zimi su tople i hladne u vrućoj sezoni
 • visoka elastičnost konstrukcije s maksimalnom otpornosti na potrese testirano na izdržljivosti i do 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici
 • visoka kvaliteta zraka
 • brza izgradnja – 5 do 10 dana ovisno o veličini objekta
 • građevinski radovi se obavljaju u bilo koje doba godine
 • stabilnost i čvrstoća – zidovi izgrađeni od ovog materijala mogu izdržati opterećenja do 10 tona vertikalno te se takve strukture mogu koristiti čak i u seizmičkim problematičnim područjima
 • ušteda prijevoza jer se montira na licu mjesta
 • ušteda energije i do 70%
 • otporan na plijesan i ne podliježe truljenju i deformaciji
 • ne privlači glodavce (jer je stiropor materijal koji im ne odgovara) za razliku od klasičnih montažnih konstrukcija koje za termoizolaciju koriste uglavnom staklenu ili kamenu vunu
 • razlikuje se cijenom
 • smatraju se ekološki prihvatljivim i sigurnim proizvodima

Konstrukcijsko puno drvo KVH

Tehnički i građevinsko-fizikalni propisi i povećani zahtjevi za kvalitetom stanovanja postavljaju sve veće zahtjeve prema građevnim materijalima. Moderna drvna gradnja zahtijeva građevno drvo po mjeri, precizno dimenzionirano i osušeno. Razvojem KVH-a i DUO/TRIO-greda arhitektima i inženjerima stoji na raspolaganju građevni materijal koji je dostupan tehnički pažljivo osušen, kalibriran po mjeri i raspoloživ na skladištu u različitim dimenzijama.

Konstrukcijsko puno drvo (KVH) je građevinska rezana građa četinjača (u pravilu smreka) za primjenu u modernoj drvnoj gradnji. Kriteriji kvalitete značajno premašuju uobičajene parametre kvalitete standardne građevinske rezane građe. Sortiranje se provodi u skladu s normom DIN 4074-1 i strogo ga nadziru nacionalni i internacionalni instituti.

Uz to, ispunjavaju se sljedeća obilježja sortiranja: definirana vlaga drva (15 % +/- 3 %), vrsta reza (odvojena srž), dimenzijska stabilnost presjeka tekstura površine. Ovisno o svrsi primjene proizvode se dvije kvalitete koje se najviše razlikuju u izgledu: KVH – SI za vidljive i KVH – NSI za nevidljive konstrukcije.

Zupčastim spojem (DIN 68140-1; EN 385) može se proizvesti drvo do najviše 16 m. Pojedinačni elementi se pomoću najmodernije tehnike češljastog spoja sljepljuju pri čemu ne dolazi do smanjenja čvrstoće u građevnom elementu.

Lijepljeno lamelirano drvo

Lijepljeno lamelirano drvo je idealni materijal u situacijama kada  je potrebno izuzetno veliku pažnju posvetiti visokoj postojanosti oblika i dimenzijskoj stabilnosti. Koristi se prvenstveno kod visokih optičkih, arhitektonskih i statičkih zahtjeva.

Lijepljeno lamelirano drvo se proizvodi od tehnički osušenih dasaka smreke, pri čemu se uklanjaju oštećena mjesta koja umanjuju čvrstoću i optički nedostaci, kao što su velike smolne vrećice, velike kvrge i uraslice kore. Odsjecanjem defektnih dijelova i zbog slojevite strukture nastaje drvni materijal velike čvrstoće te veće krutosti od uobičajene grede i konstrukcijskog punog drva.

Prednosti koje ih krase su: visoka čvrstoća (GL24) i modul elastičnosti, postojanost oblika, dimenzijska stabilnost,  točnost dimenzija i dužine (drvo se ne vitoperi i ne puca), visoka nosivost kod niske neto težine, ujednačeni izgled, cjenovno prihvatljivo i ekonomičnost.

(G)radimo zajedno! Vaša vizija, naša strast.

Svaki naš projekt je jedinstven jer radimo prema Vašim željema i mjerama od vlastitog materijala – sip panela.

Zatvori