Jedan od trenutnih rastućih trendova na našem tržištu, definitivno je gradnja montažne i mobilne kuće. Iako su to dvije različite vrste stambenih jedinica, ponekad se može javiti konfuzija između ta dva pojma stoga vam donosimo ključne razlike između montažnih i mobilnih kuća.

 

  1. Postavljanje i pokretljivost

Montažne kuće su statične i postavljaju se direktno na temelje. Nisu namijenjene za pokretanje ili premještanje nakon što su izgrađene.

Mobilne kuće su postavljaju se na čelični okvir ili na metalnoj pod konstrukciji, a projektirane su tako da budu pokretne kako bi se mogle premještati s jednog mjesta na drugo. One mogu biti na kotačima koje je po potrebi moguće i skinuti.

 

  1. Struktura i materijal

Montažne kuće često se sastoje od panela ili modula koji su proizvedeni u tvornici, a zatim se sastavljaju na gradilištu. Materijali se mogu razlikovati, ali uključuju često upotrebljavane materijale kao što su drvo i metal.

Mobilne kuće imaju okvir na kotačima i često se izrađuju s ciljem mobilnosti. Struktura može biti čelik, a vanjski materijali uključuju često lagane materijale.

 

  1. Namjena

Montažne kuće namijenjene su dugoročnom boravku na jednom mjestu i građene su prema standardima i propisima lokalne zajednice.

Mobilne kuće obično se koriste kao privremeni smještaj, kuće za kampiranje ili alternativni oblik stambenog prostora. Mogu se koristiti u sezonskim ili privremenim uvjetima.

 

  1. Veličina i dizajn

Montažne kuće često su veće i nude više opcija za prilagodbu dizajna prema potrebama vlasnika. Mogu biti prilagođene i imati slične karakteristike kao tradicionalno građene kuće.

Mobilne kuće često su manjih dimenzija u usporedbi s tradicionalnim kućama i jednostavnijeg dizajna, usmjerene na mobilnost i jednostavnost.

 

  1. Infrastruktura

Kod montažne kuće se očekuje da će biti povezana s infrastrukturom poput vode, kanalizacije, električne mreže i drugih javnih usluga na stalnom mjestu gdje su postavljene.

Mobilne kuće mogu biti neovisne ili povezane s ograničenim resursima, ovisno o tome gdje se trenutno nalaze.

Zatvori